klippekroppe under den Bornholmske kulturugen

KLIPPEKROPPE

PERFORMING LANDSCAPES BORNHOLM

En fejring af jævndøgn med otte iscenesættelser i otte bornholmske landskaber

23. & 24. SEPTEMBER kl. 8.30-19.30

Reflektioner over Klippekroppe læs gerne med her:

Kevin Doyle: https://www.metropolis.dk/blog-klippekroppe/

Bente Larsen: https://www.metropolis.dk/en-rejse-i-tid-og-rum/

Jævndøgn er balance. Mellem lys og mørke. Mellem sommer og vinter. Mellem liv, død og genopstandelse.

Ved jævndøgn rykker otte kunstnere ud i Bornholms landskaber for at genskabe balance og forbindelse mellem menneskekroppe og naturens klippekroppe. Kan jævndøgnet som en magisk portal hente energier, fortællinger og følelser frem, der retter op på årtusinders ubalance og bringer os nærmere hinanden? Menneskene og klipperne.

Fra Madsebakke i nord til Dueodde i syd. Fra Frennemark i øst til Rønne Havn i vest. Kunstnerne fører os øen rundt. Fra Helligdomsklippernes spektakulære klippefremspring over de mytiske bautasten og vandreblokke til klitterne med verdens måske fineste sand.

Kunstnerne skaber ritualer gennem performance, dans og billedkunst ved at grave ned i Bornholms undergrund – dette uudtømmelige, gådefulde skatkammer af sagn, formationer og fortællinger. Vi skal mærke klipper, bære sten, forme sand, fornemme fortiden og skræve over milliarder af år for igen at komme i kontakt med alt det, vores verden er bygget af.

Scenerne varer ca. 45 min. hver og udspiller sig her:

Kl. 8.30:    Madsebakke
Kl. 10.00: Helligdomsklipperne

Kl. 11.30: Frennemark Bautastene

Kl. 13.00: Frederiksstenbrudsøen ved Halleklippene

Kl. 14.30: Dueodde

Kl. 16.00: Kyllingehønen & Hanen ved Klintebakken, Aakirkeby

Kl. 17.30: Rønne Vesthavn Fyldeområdet

Kl. 19.00: Ringebakkebruddene

Du kan møde op enkelte steder, eller du kan følge med øen rundt i alle 11 timer fra lys til mørke. Vi servere lidt at drikke og spise ved Halleklippen samt ved afslutningen i Ringebakkerne.

Kunstnerne er billedkunstner Ben Woodhams, koreograf Dorte Bjerre Jensen, iscenesætter Ilon Lodewijks, performer Katinka Wissing, billedkunstner Lene Degett, koreograf Manon Duquesnay og koreograf Peter Vadim.

Kl. 8.30 – Helleristninger ved Madsebakke – Ilon Lodewijks

Mødested: Madsebakke P-pladsen

Vi er ved klippen, her og nu og langt tilbage. Vi er i forskellige tider, på sammen øjeblik.

Mellem hverdags rutiner og rituel.  Hvor langt og stor er den historie som kan opleves her?

Med hjælp af lokale stemmer vi en nutidig kultrituel hvor i kroppe mødes. Her og nu og langt tilbage.

10.00 – Helligdomsklipperne – Dorte Bjerre Jensen

Mødested: ”Værkstedet” lige overfor Bornholms Kunstmuseum

En sanselig genopdagelse af det kendte sted Helligdomsklipperne og den helbredende kilde.

Ved en let guidet tour ned til Helligdomsklipperne får publikum en mulighed for at træde ind i et magisk sted, hvor den helbredende kilde er vækket til live, og hvor kroppe gror og vrider sig ud af klipperne som klippekroppe fra fortiden, nutiden og fremtiden.

11.30 – Frennemark Bautastene – Lene Degett

Mødested: Parkering Nordre Grisbyvej

Frennemark Bautasten er et magisk sted, hvor fund og sagn fortæller fortidens historie. 

På nænsom vis indtages stedet af en gruppe samtidige kunsthåndværkere til markering af fremtidens historie.

13.00 – Frederiksstenbrudsøen ved Halleklippen – Ben Woodhams
Parkering på Stenbrudsvej (Designskole, Konservefabrikken eller andet) og gå så en 10 minutters tur forbi stenbrudssøen ned til den norlige del af stranden

Her kan man se Svanekegranit til venstre, og Nexøsandsten på højre – et skræv over 1,2 milliarder år. På dette punkt vil Ben Woodhams, med hjælp af elever fra Bornholms Billedskole, lave to kvadratisk anamorfiske firkanter, ved at flytte sten rundt, og male på dem med jernoxid hentede fra Risebækken. Set fra punktet, vil disse firkanter svæve i luften, som tidsportal mellem de to geologiske verdener.

14.30 – Dueodde – Peter Vadim

Mødested: Parkering ved fyrtårnet

En queer vandring mellem dagdrømme og klitter. I sanselig interaktion med klitternes dyre- og planteliv udforskes relationen mellem stedet og os mennesker. Hvilke fælles fortællinger har vi? Oplev et poetisk dansetableau der inddrager landskab og kroppe.

16.00 – Kyllingehønen & Hanen ved Klintebakken – Katinka Wissing

Mødested: Parkeringspladsen ved NaturBornholm: Grønningen 30, 3720 Aakirkeby

Performance på Klintebakken syd for Aarkirkeby, hvor to store vandreblokke slog sig ned ved udgangen af seneste istid. Forestillingen undersøger stedet gennem fælles kropslige praksisser omkring langsomhed og hvile samt anstrengelse og tungt arbejde. At flytte sten. At hvile på sten. At skabe alliancer med sten. At binde sten til sin krop og bære dem gennem landskabet. At lade stenkrop møde stenkrop møde menneskekrop møde menneskekrop, i en undersøgelse af tyngde, kropslighed og forbindelser på tværs af tid og sted. 

17.30 – Rønne Vesthavn Fyldeområde – Manon Duquesnay

Mødested: For enden af Remisevej, parkering på Remisevej.

Hvordan kan vores kroppe bedst møde klipper? Ved selv at være hårde som sten, eller ved at slaske sig omkring dem som havet? 10 kroppe undersøger disse spørgsmål og inviterer publikum til selv at være med. Hvordan mærker klipperne os, og hvordan mærker vi klipperne? Hvor mange kroppe skal der til for at flytte en klippe? Tro flytter bjerge, flytter tro også klipper? Vores kroppe er 60% vand. Østersøen er vand med 8/1000 dele salt. Granit er sammensat af en blanding af mineraler af kvarts, feltspat og glimmer.

19.00 Ringebakkebruddene – alle kunstnere

Mødested: Parkering ovenfor Nevada/Himmalaja

Afslutning på Klippekroppe og fejring af Efterårsjævndøgn. Den antropocæne tidsalder må slutte nu. Den økocentriske tid må understøttes. Naturen må heles, vi må  forbinde os med grundfjeldet – heale naturen. 7 kunstnere indtager bunkerne og planter et flag.

OM KUNSTNERNE

Ben Woodhams er en britisk billedkunstner, som primært arbejder i vandfarver. Han henter meget af sin inspiration i den bornholmske natur og er særligt fascineret af ændringer gennem tid og rum i dette landskab. Fugle har ofte været hans indgang til at opleve og gengive landskabet og naturen.

Dorte Bjerre Jensen er danser, koreograf, performancekunstner, forfatter og researcher. Dorte har tidligere undersøgt, hvad det vil sige at møde og dele sit perspektiv på verden med et andet sansende menneske og det mere-end-menneskelige. Herunder har Dorthe set nærmere på, hvordan vi nærmer os hinanden, og om det overhovedet er muligt at se verden fra den andens perspektiv?

Ilon Lodewijks er en hollandsk iscenesætter og kulturel iværksætter med base i Danmark. Fundamentet for hendes kunstneriske praksis er møder mellem mennesker, og hendes værker adresserer sociale temaer og inviterer folk til at engagere sig og reflektere.

Katinka Wissing er danser, koreograf og underviser. Katinka arbejder med queer feministiske perspektiver på forholdet mellem krop og natur gennem en performativ og eksperimenterende praksis, der består af observation, fotografering, berøring og bevægelse, som oversætter forholdet mellem krop og natur til materialer, objekter, koreografi og tekst.

Lene Degett er billedkunstner og kunstlærer på Bornholm. Hun arbejder med forskellige materialer og kunstformer. Fælles for Lenes værker er, at deres abstrakte udtryk henter inspiration i naturen og kulturen omkring hende og fra hendes mange samarbejder med andre kunstnere og rejser.

Manon Duquesnay er danser, koreograf, underviser og kunstner-kurator. Hun driver sin kunst med en vital nysgerrighed for forholdet mellem det indre og ydre, kroppens uendelighed, bevidsthed, energi og rum. Hun deler sin research – et møde mellem samtidsdans, improvisation, kontakt, stemme, kampsport og bevidst selvforsvar – via workshops og intensiver ved siden af sit koreografiske arbejde.

Peter Vadim er danser, koreograf og landskabsarkitekt specialiseret i forhold mellem bevægelse, rum og tid. Var i 00’erne aktiv i performancegruppen af den kønspolitiske forening dunst. Arbejder med en undersøgelse af abjektets æstetik og genfortæller små og store tragedier, der knytter sig til spændinger mellem mennesker, tid og steder. Peter formidler fortællingerne gennem koreografi, kortlægning, film, billeder og modelbygning i en kombination af koreografi og landskabsarkitektur.

_______________________________________________________________________________________

KlippeKroppe er en del af Bornholms Kulturuge og kræver kulturugearmbånd.

Derudover er deltagelse gratis.

KlippeKroppe præsenteres af Metropolis og Birca som en del af det treårige projekt Metropolis Landskab, der i 2021 præsenterede Walking Landscapes og i 2022 Talking Landscapes. Titlen for 2023 er Performing Landscapes med iscenesættelser i 10 kommuner over hele landet med støtte fra Nordea-fonden og Statens Kunstfond – se www.metropolis.dk. På Bornholm er KlippeKroppe også støttet af Bornholms Kulturuge og Bornholms Regionskommune.