ISLAND CONNECT – grupper udvalgt

BIRCA har nu sammen med vores partnere fundet de kunstnere, der skal medvirke i det europæiske projekt Island Connect i 2021. Projektet er støttet af Creative Europe, Statens Kunstfond og Bornholms Regionskommunes Musik- og Teaterråd. Island Connect er et fælles projekt mellem 5 europæiske residency-centre for scenekunst beliggende på øer: Bornholm/Danmark, Mallorca/Spanien, Cres/Kroatien, Naxos/Grækenland og Limerick/Irland.

Formålet med Island Connect er at give arbejdsbetingelser for scenekunstnere til at udforske nye projekter og idéer, samtidig med at de sættes ind i en international sammenhæng og udveksler idéer og erfaring med andre miljøer. Vi mener, at det giver noget særligt at arbejde på øer, hvor der er øget mulighed for faglig fordybelse og hvor interaktion med lokale miljøer kan give nytænkning af den kreative proces.

I alt 10 scenekunstprojekter bliver støttet i 2021. 8 grupper vil komme på internationale residencies og dertil er udvalgt 2 projekter i den del af programmet vi kalder Islander Focus – det ene fra Kroatien, det andet fra Bornholm (se nedenfor). Alle vil blive inviteret til et Springlab-forløb i Limerick/Irland. I alt 81 ansøgninger var blevet sendt ind til residency-delen. Til det danske bidrag havde vi søgt specifikt efter cirkusartister, som arbejder med aerial/luftdans og som kan have glæde af den store ekspertise, som vores partner i Irland har på dette område. Hver gruppe får både et residency hjemme og ude.

Det udvalgte danske kompagni, hvis ene part – cirkusartisten Lalla La Cour – er vokset op på Bornholm (og det er vi særligt glade for), er:

  • Lalla & The Amazing Other (DK) – residency Limerick (Ireland)

De to grupper der vil besøge BIRCA er:

  • Eirini Tiniakou and Zoi Mastrotheodorou (GR) i maj måned
  • Kathleen Doherty and Alexandre Duarte (IR) i september måned

Øvrige udvalgte grupper er:

  • Christopher McAuley and Emmen Donnelly (IR) – residency på Cres (Kroatien)
  • Konstantinos Pavlidis (GR) – residency på Mallorca (Spanien)
  • Nikolina Komljenović and Irma Unusic (CR) – residency på Mallorca (Spanien)
  • teatreBLAU (SP) – residency på Cres (Kroatien)
  • La ContraPiel Teatro (SP) – residency på Naxos (Grækenland)

Her er link til en brochure (på engelsk) med omtale af samtlige de udvalgte kunstnere.

Islander Focus – No Man is an Island

Dette er et kunstnerisk udviklingsprojekt, hvor vi ønsker at undersøge, hvad det vil sige at være ø-boer. Projekterne skal skabes med involvering af lokale eller i undersøgelse af de lokale leveomstændigheder. Der skabes 5 internationale værker om at være ”islander”, og disse vises på festivaler/platforme på de 5 øer, hvor vores residency-centre befinder sig.

På Bornholm har vi spurgt de to kunstnere Carolina Nilson, billede og installation, og Ida Marie Tjalve, animations- og objektteater, om at skabe et nyt undersøgende værk om ø-identitet. Begge er vokset op i andre omgivelser, men har valgt at leve deres liv på Bornholm. De skal undersøge lokale forhold på deres egen ø, Bornholm, samt på Mallorca i september og Naxos i oktober-november, hvor de vil opholde sig 2 uger hver sted samt deltage i lokale festivaler.

Ud over deres egne undersøgelser indenfor emnet, vil de være i dialog med kunstnere der arbejder med samme tema fra de andre lande og forhåbentlig blive inspireret til en udvidet tænkning omkring deres arbejde. Desuden vil der bliver afholdt internationale symposier med deltagelse af sociologer, antropologer og andre fagfolk der har arbejdet med ø-identitet. Fra Bornholm er Lars Rømer blevet bedt om at øse ud af sin viden på det første symposium. Disse vil være åbne for en bredere deltagelse.

Det betyder, at vi på BIRCA glæder os til at vise international scenekunst frem på vores ø. I midten af maj vil Lalla og hendes Amazing Other vise os aerial cirkus, samtidig med at Eirini Tiniakou og Zoi Mastrotheodorou fra Grækenland vil arbejde rundt omkring i landskabet, hvor de samler materiale til en levende installation. I september vil Ida og Caroline komme hjem fra Mallorca for at arbejde her på øen med deres installationskunst med ø-identitet, samtidig vil en gruppe fra Kroatien arbejde med samme tematik – og desuden vil Kathleen Doherty og Alexandre Duarte fra Irland vise deres fantastiske aerial dans. Disse tre værker vil indgå i Bornholms Kulturuges program.

Læs mere om Island Connect på dette website