BIRCA Årsrapport for 23

Vi er glade for at kunne sende vores årsrapport for 23 ud i æteren.

2023 har været et spændende år for BIRCA, hvor vi både satte gang i nye residency-formater og vi afsluttede det store Metropolis Landscapes projekt. Vi fik endnu engang støtte fra Statens Kunstfond til årets residencies under titlen New Horizons på i alt 300.000 kr. Vi havde håbet på, at året også ville være støttet gennem Creative EU, men det tog tid at få det nye Island Connect projekt igennem, så den nye omgang starter først i 24. Derfor måtte sæsonen gennemføres med udgangspunkt i bevillingen fra Statens Kunstfond. De blev brugt til et mindre format af Island Connect, til de gamle formater BIRCA Women og BIRCA Kids samttil det nye BIRCA Queer format. Så fik vi desuden tilføjet et nyt spændende residency med støtte fra Nordic-Baltic Mobility Programme for Culture, nemlig BIRCA Baltic Sea, hvor vi havde kunstnere fra Sverige, Finland, Estland og Letland på et residency for at undersøge økologisk scenekunst og opbygge netværk.

Årets største projekt var uden tvivl vores Performing Landscapes projekt Klippekroppe, der blev skabt i samarbejde med Metropolis med støtte fra Statens Kunstfond, Nordea, Bornholms Regionskommune og Bornholms Kulturuge. Det var massivt, og vi kom rundt på hele øen med 7 kunstnere – og indgik samtidig i et nationalt netværk med 9 andre projekter/organisationer. Der var masser af læring, som går videre i den satsning vi nu gearer os mere og mere mod – nemlig at være et laboratorium for den ny økologiske scenekunst. Vi bliver mere og mere bevidste om BIRCAS rolle som formidlings- og videns- platform og ser på muligheder for at bevidstgøre og synliggøre dette yderligere.

Der har været fine selvorganiserede residencies med Nordic Beasts, Two Destination Language og Myka. Endelig har vi startet netværket RØSK – Reflektionsrumr for den nye Økologiske SceneKunst.

I alt har 51 scenekunstnere med deres 10 børn gæstet os i 2023. Vi har lavet 7 eksterne visninger på BIRCA med ca. 100 publikum, og til visningen af Klippekroppe kom over 500 tilskuere, heraf en del børn og hunde.

Vi har styrket de 3 spor, vi arbejder med: Det lokale/ø-identitet, naturforbindelser/-klimaovervejelser og kønsidentitet. Vi har skabt plads til en endnu mere nuanceret forståelse af kønsbegrebet og er glade for, at der har været queer og BIPOC kunstnere på flere residencies. Og vi er fortsat glade for at omfavne forældreskabet og byde børn velkomne så meget som muligt. Vi har også arbejdet videre med vores bæredygtighedsstrategi. Vi har begrænset vores CO2 fodaftryk fra bygninger så meget som muligt, men har stadig et højt fodaftryk på grund af -rejseaktivitet. Vi har støttet kunstnere i at rejse med tog og færge, hvor det var muligt, men må også indse at færgerne har et væsentligt fodaftryk.

Læs hele rapporten og se de skønne fotos her – also available in English here