Island Connect deltagere 2022

Vi har nu udvalgt de 2 danske grupper der vil deltage i Island Connect 22.

PATCHWORKS – Marcus Alexander Roydes og Cecilie Schyth Kjær – skal til BIRCA i maj, hvorefter de fortsætter til Mallorca for at arbejde med projektet Ode to Y2K.

Antoinette Helbing og Birgitte Skands vil under Island Connect på BIRCA i september og på Cres i Kroatien i oktober udvikle den koreografske struktur for THE LAUGHING CROWD.

Samtidig vil BIRCA modtager et Islander Focus projekt fra Mallorca på BIRCA, der vil arbejde researchbaseret med ø-identitet på Bornholm (deltager er endnu ikke endeligt besluttet) og være vært for den Kroatiske gruppe Shooma med de to dansere Anna Javoran og Irma Unuši, der arbejder med projektet The Secret Garden, et danseprojekt for børn.

Ode to Y2K er titlen på en igangværende research af Cecilie Schyth Kjær og Marcus Alexander Roydes. I denne research går de på opdagelse i 90’erne og start 00’ernes glitrende, lokkende, grimme, vanvittigt fascinerende og til tider dybt problematiske kultur. Researchen Ode to Y2K vil i sidste ende munde ud i en helaftensforestilling for et ungt – og voksent publikum.

PATCHWORKS er et nyopstartet kollektiv bestående af Marcus Alexander Roydes og Cecilie Schyth Kjær. Med dans som deres primære udtryksform udforsker PATCHWORKS hvordan mennesker i vores samtid har med hinanden at gøre. De tager udgangspunkt i mellemmenneskelige relationer og portrætterer samtiden på en oprigtig, reflekterende og til tider absurd og intim måde.

Cecilie Schyth Kjær er en dansk dansekunstner med base i København og er uddannet fra Artez University of the Arts, hvor hun boede og dansede i tre år. Cecilie har sidenhen arbejdet i Danmark og i udlandet med koreografer som bl.a. Antoinette Helbing, Taneli Törmä, Det Fynske Dansekompagni, Ian Yves Ancheta (NL) og Roser Lopéz Espinosa (ES). Som skaber er hun optaget af det ‘uforventede’ i performance og er fascineret af de utallige muligheder, den transformerende krop tilbyder.

Marcus Alexander Roydes har en bachelor i samtidsdans og koreografi fra Det Kongelige Konservatorium i Antwerpen. Siden han blev færdiguddannet i 2018, har han arbejdet i Danmark og i udlandet, bl.a. med kompagniet Unusual Symptoms i Bremen. Marcus beskæftiger sig med et floorwork- og release-baseret formsprog, samt tilstandsbaseret arbejde. Han udforsker andre kunstneriske udtryk som akryl, tekst, analog fotografi og collager, hvilke han til tider inkorporerer i sin scenekunstneriske praksis.

Under Island Connect vil Antoinette og Birgitte udvikle den koreografske struktur for THE LAUGHING CROWD. THE LAUGHING CROWD er en koreografisk studie om latter performet af 8 danser. Et værk der undersøger latter som kollektiv begivenhed, en aktion der markerer menneskeligt sammenhør og empati, men også som det mest vidunderlige kontroltab et menneske kan opleve. THE LAUGHING CROWD bevæger sig i krydsfeltet mellem dans, installation og koncert idet værket ligeværdigt inkorporerer krop og stemme for at portrættere latter som social kommunikation, kropslig tilstand, klukkende lyd og boblende fornemmelse. I kontrast til den gængse opfattelse af latter, som kun værende sjov, bliver latteren her karakteriseret som kropsliggørelse af en bred rækkevide af blandede følelser. Under de sidste to uger af residency perioden vil der blive formuleret et set af øvelser og værktøjer der tjener formålet at sætte de resterende 6 danser ind i den latter praksis og de koreografske strukturer, der lægger base for forestillingen.

Antoinette Helbing er tysk koreograf og danser bosat i København. I sine værker deler hun sin fascination for koreografien af vores sociale interaktioner. Hun undersøger sociale fænomener som latter, gråd eller processen af hvordan vi danner selvbilleder. Med udgangspunkt i Feldenkrais metoden har hun udviklet en koreografisk praksis, der inviterer publikum til at sænke tempoet og til at observere nøje. I hendes værker bliver publikum inddraget som aktiv medspiller – hun leger med publikums tilstedeværelse uden at forvente nogle bestemte handlinger.

Birgitte Skands Birgitte Skands er en dansk dansekunstner, koreograf og underviser. Igennem 40 år har hun været aktiv i danse feltet. Efter sin uddannelse, med major i Dans og koreografi på The Juilliard school  arbejdede hun som kompagni danser i ind og udland. Birgitte har en Kandidat i pædagogisk filosofi, som er inspirationskilden til hendes serie af PhiloPhysical performance lectures. Birgitte er medskaber og performer i The Laughing Crowd.

Island Connect er støttet af Creative Europe og Statens Kunstfond.