BIRCA sæsonen er start og vi er klar med oplevelser

4 skønne scenekunstnere fra Danmark og Mallorca er ankommet og nyder solen og foråret på Bornholm.

På fredag den 13/5 kl. 19 vil de vise noget af deres research fra de to uger. Vi håber du vil komme og deltage – det er ganske gratis og varer ca en time – læs mere nedenfor.

Men vi har sådan set tyvstartet i år. Bornholms Kunstmuseum har nemlig valgt at lægge hus til en udstilling om det projekt vi lavede sidste år – Walking Landskab. Der er en fin lille udstilling i museets kælder som vi virkelig kan anbefale at se. Den vil forsætte til engang i august – Se mere her. I forbindelse med udstillingen er der arrangeret en række kunstneriske vandringer med kunstnere fra sidste år – Lene Degett er allerede gået og næste lørdag fortsætte Ilon Lodewijks. Man kan se hele rækken af vandringer her – det koster kun 50 kr. plus entre at være med.

Og så kan I godt glæde jer til Kr. Himmelfart, hvor vi fortsætter med Talking Landscapes på Bornholms Højskole og Bornholms Kunstmuseum i en række særlige kunstneriske samtaleformater med spændende debatter med forskellige bornholmske aktører som værter. Det kommer der mere om snarest og økonomien bag er lige sikret gennem en bevilling fra Bornholms Regions kommune.

Walking og Talking Landscapes organiseres af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med os, Bornholms Højskole og Bornholms Kunstmuseum med støtte fra Nordea-Fonden og Bornholms Regionskommune.

Foreningen BIRCA Residency havde generalforsamling i marts, hvor vi i bestyrelsen sagde farvel til Jens Svane Boutrup, der har gjort et stort arbejde for at få foreningen i gang. Til gengæld sagde vi goddag til Tine Nygaard, Leder af Bornholms Kunstmuseum, hvormed vi håber at åbne en dør for mere samarbejde mellem den visuelle og performative kunst. Hvis man gerne vil støtte vores arbejde kan man blive medlem af vores forening for 200 kr. – se nærmere her.

Vi glæder os til en sæson med en masse spændende projekter, hvor vi håber I kan komme med ind i det kunstneriske rum vi skaber her på BIRCA. Vi lancere snart også et par spændende sommer workshops/retreats. I er altid velkomne til at komme forbi en tur.

Mange hilsner
Susanne Danig, leder af BIRCA


Sæsonen på BIRCA er nu startet med vores første af to Island Connect residenser. Island Connect er vores Europæiske ø-netværk, hvor kunstnere arbejder med Ø-identitet på en række kunstneriske residenser hos os og vores partnere rundt på øer i Europa: Mallorca, Cres/Kroatien, Naxos og Irland. Man kan læse meget mere om projektet og vores partnere her. og her er en brochure der introducere alle de kunstnere der medvirker i år. Projektet er støttet af Creative Europe, Statens Kunstfond, Fogs Fond og Bornholms Regionskommune. Lige nu har vi besøg af scenekunstnere fra Danmark og Mallorca, og de to grupper vil gerne dele ud af deres proces til et gratis arrangement:

13/5 kl. 19 på BIRCA, Bolbyvej 7 i Klemensker

PATCHWORKS er et København-baseret dansekollektiv bestående af Cecilie Schyth Kjær og Marcus Alexander Roydes. Under deres ophold på BIRCA vil de udforske materiale til deres kommende forestilling med arbejdstitlen Ode to Y2K – et stykke der vil kigge kærligt og kritisk tilbage til årtusindskiftets glitrende, lokkende, grimme, vanvittigt fascinerende og til tider dybt problematiske kultur.

“Arc Endins” (der betyder gennem buen) er et teater-danse-musik projekt skabt af Pau PascualMarga Salas og Sebastià Bover (Mallorca). De er i gang med at undersøge den isolation som øboere har udviklet på Bornholm, Mallorca og Naxos både inden for nationale områder, i vores private rum og indenfor grænserne af vores egen krop og eksistens – kan vi tale om en særlig øbo-arketype. Et vigtigt fakta er at øer gennem historien har været besat af forskellige kulturer, og øboerne har reageret på dette ved at finde deres egne måder af skabe balance og sameksistens fx mellem udefra kommende religioner og hedenske traditioner. De har observeret unikke detaljer omkring dette på Mallorca, nu er de i gang med at undersøge Bornholm. Finde de mon en særlig arketype her?